Uluslararası Ticari Tahkimde Prag Kuralları
(Prag Rules in International Commercial Arbitration )

Author : GÜLENDER ADIGÜZEL    
Type :
Printing Year : 2022
Number : ADR-1
Page : 78- 91
    


Summary

Uluslararası ticari tahkimde delil ikamesi aşaması tarafların iddialarını kanıtlamaları açısından çok önemli bir nokta olup delil ikamesinde uygulanan kurallar tahkim yargılamasının verimliliğini ve etkililiğini önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışmada (i) uluslararası ticari tahkimde delili ikamesi kavramı ve delil ikamesinde uygulanacak kuralların belirlenmesi (ii) IBA Kuralları ile Prag Kurallarının tarihçesi ve amacı (iii) Prag Kurallarının getirdiği yeni düzenlemelerin IBA Kuralları ile karşılıklı olarak incelenmesi ele alınacaktır.



Keywords

uluslararası ticari tahkim, prag kuralları, IBA kuralları, kıta avrupası hukuk sistemi, anglosakson hukuk sistemi, delil ikamesi.



Abstract

The procedure of taking evidence in international commercial arbitration is a very important point for the parties to prove their claims. However the evidentiary rules which are applied in international commercial arbitration have a very strong effect on efficiency and effectiveness of arbitration. In this study; (i) the legal concept of taking evidence and determination of evidentiary rules in international commercial arbitration and ; (ii) historical processes and aims of IBA Rules and Prague Rules, and (iii) the new regulations of Prague Rules which are different from the IBA Rules, will be examined



Keywords

international commercial arbitration, prag rules, IBA rules, civil law , common law, taking of evidence.