TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI ÜYE ÜLKELERİ ARASINDAKİ EKONOMİK POTANSİYELLER VE OLASI İŞBİRLİĞİ ALANLARI
(THE ECONOMIC POTENTIALS AND POSSIBLE AREAS OF COOPERATION AMONG THE MEMBER COUNTRIES OF THE ORGANIZATION OF TURKIC STATES )

Author : Mehmet YÜCE    
Type :
Printing Year : 2025
Number : 9
Page : 47- 56
    


Summary

The Turkic World represents an ancient history, a great civilization, a strong economic potential, and a strategic geography located between Asia and Europe. Approximately 300 million Turkic people, who share common historical ties, language, culture, and traditions, live in this region. The Organization of Turkic States (OTS), established by the independent Turkic states in this geography, is taking significant and systematic steps towards enhancing cooperation and solidarity among Turkic states and peoples. These steps, which can be referred to as Turkic cooperation, create added value for Member States both strategically and politically. This added value stems from the opportunities it offers, especially for various joint development projects, and from bringing the Member States and their citizens closer together. Politically, Turkic cooperation contributes to addressing the regional and global challenges faced by the Member States in a spirit of collaboration. The OTS serves Member States by developing and harmonizing cooperation capacities in relevant fields, enabling them to make more effective use of this capacity. Additionally, the OTS functions as an overarching framework for establishing good neighborly and friendly relations and strengthening cooperation between states to maintain regional and international peace, security, and stability.



Keywords

Organization of Turkic States, Turkic Cooperation, Turkic Development, Middle Corridor, Central Asia.



Abstract

Türk Dünyası, kadim bir tarih, büyük bir medeniyet, güçlü bir ekonomik potansiyel ve Asya ile Avrupa arasında yer alan stratejik bir coğrafyanın adıdır. Bu coğrafyada ortak tarihi bağlara, ortak dile, kültüre ve geleneklere dayalı 300 milyon civarında Türk soylu halklar yaşamaktadır. Bu coğrafyada bulunan bağımsız Türk Devletlerince kurulmuş olan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk Devletleri ve halkları arasında işbirliğini ve dayanışmayı geliştirme konusunda önemli ve sistematik adımlar atmaktadır. Türk işbirliği olarak adlandırabileceğimiz bu adımlar, Üye Devletler için hem stratejik hem de politik olarak katma değer yaratmaktadır. Bu katma değer, özellikle farklı ortak kalkınma projeleri için fırsatlar sunmasından ve Üye Devletler ile vatandaşlarını birbirine yakınlaştırmasından kaynaklanmaktadır. Siyasi açıdan Türk işbirliği, Üye Devletlerin karşılaştığı bölgesel ve küresel zorlukların işbirliği ruhuyla ele alınmasına katkı sağlamaktadır. TDT, uygun görülen alanlarda işbirliği kapasiteleri geliştirerek ve uyumlu hale getirerek Üye Devletlerin bu kapasiteden daha etkin bir şekilde yararlanmak için hizmet vermektedir. Ayrıca TDT, bölgesel ve uluslararası barış, güvenlik ve istikrarın korunması için devletlerarasında iyi komşuluk ve dostane ilişkiler kurmanın ve işbirliğini güçlendirmenin üst şemsiyesi olarak işlev görmektedir.



Keywords

Türk Devletleri Teşkilatı, Türk İşbirliği, Türk Kalkınması, Orta Koridor, Orta Asya.