2024 AVRUPA FUTBOL ŞAMPİYONASINA KATILAN TAKIMLARIN KADRO DEĞERLERİ, LEJYONER OYUNCU SAYILARI VE FIFA DÜNYA SIRALAMASI AÇISINDAN İNCELENMESİ
(ANALYSIS OF 2024 EUROPEAN FOOTBALL CHAMPIONSHİP TEAMS IN TERMS OF SQUAD VALUES, NUMBER OF LEGIONNAIRE PLAYERS AND FIFA WORLD RANKING )

Author : Ruşen İLBASAN  Serkan AYCİL Hüseyin ŞUEKİNCİ Murat AY  
Type :
Printing Year : 2024
Number : 7
Page : 1- 16
    


Summary

The aim of the research is to try to make sense of the relationship between the squad values of the national teams taking part in the 2024 European Football Championship, the number of players playing abroad and the points they have collected in the FIFA world rankings. Accordingly, the points collected by the teams in the world rankings from the fifa.com web page and the roster values and the number of legionnaire players of the teams from the transfermarkt.com web page were accessed and the data obtained were analyzed with the help of SPSS 22 package program with Pearson correlation technique. At 0.05 level of significance, in the light of the data analyzed with Pearson correlation analysis, the squad values of the teams and their value in the FIFA world ranking (p value 0.81) were found. In this context, the p value between the number of legionnaire players and FIFA world ranking was found as -0.516 and the p value between the squad values and the number of legionnaire players was found as -0.678. While there is a significant, positive and strong relationship between the squad values of the teams and FIFA world ranking, there is a significant, negative and moderate relationship between the number of legionary players and FIFA world ranking. According to the analysis, it is concluded that there is a significant, negative and moderate relationship between the squad values of the teams and the number of legionnaire players.



Keywords

Sports, sports management, sportive sight, journal of sports and education



Abstract

Araştırmanın amacını 2024 Avrupa Futbol Şampiyonasında yer alan milli takımların kadro değerleri, ülke dışında oynayan futbolcu sayıları ve FİFA dünya sıralamalarında topladıkları puanların birbirleri ile olan ilişkisini anlamlandırmaya çalışmaktır. Buna göre fifa.com web sayfasından takımların dünya sıralamasında topladıkları puanlar ile transfermarkt.com web sayfasından takımların kadro değerleri ve lejyoner oyuncu sayılarına ulaşılmış olup elde edilen veriler Pearson korelasyon tekniği ile SPSS 22 paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. 0.05 anlam düzeyinde Pearson korelasyon analizi ile çözümlenen veriler ışığında takımların kadro değerleri ve FİFA dünya sıralamasındaki değeri (p değeri 0.81) bulunmuştur. Bu bağlamda Lejyoner oyuncu sayısı ve FİFA dünya sıralaması arasındaki p değeri -0.516 olarak kadro değerleri ile Lejyoner oyuncu sayısı arasındaki p değeri ise -0.678 olarak bulunmuştur. Takımların kadro değerleri ile FİFA dünya sıralaması arasında anlamlı, pozitif yönlü ve kuvvetli bir ilişki bulunmakla birlikte takımların lejyoner oyuncu sayısı ile FİFA dünya sıralaması arasında anlamlı, negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunduğu anlaşılmıştır. Yapılan analize göre takımların kadro değerleri ve lejyoner oyuncu sayıları arasında anlamlı, negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.



Keywords

Avrupa Futbol Şampiyonası, Lejyoner Futbolcular, Kadro Değerleri