Özet


Investigation of Pre-School Teachers' Organizational Socialization Levels According to Some Variables (Siverek District Example)

Bu araştırma, okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel sosyalleşme düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda araştırma, Şanlıurfa ili Siverek ilçesinde bulunan, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan 110 okul öncesi öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırmada veri toplamak amacıyla, öğretmenler hakkında gerekli bilgilere ulaşabilmek için Kişisel Bilgi Formu ve öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerini belirleyebilmek için Örgütsel Sosyalleşme Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS programında bağımsız değişkenlerin kategori sayısına göre, bağımsız örneklemler için t testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile analiz edilmiş olup; anlamlı çıkan farklılıklarda grup farklılıklarını inceleyebilmek için Scheffe testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ile incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, örgütsel sosyalleşme düzeyinin öğretmenin mesleği isteyerek seçme durumu, kadro durumu, kurum türü, öğretmen algısına göre sınıfın fiziksel yeterliği ve çocuklarla iletişim kurmada dil farklılığı açısından problem yaşama durumuna göre istatiksel açıdan anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür.



Anahtar Kelimeler

Okul öncesi öğretmeni, okul öncesi eğitimi, örgüt, sosyalleşme, örgütsel sosyalleşme


Reference

Aknar, A. (2013). Otel işletmesi çalışanların örgütsel sosyalleşme düzeyleri üzerine bir çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Aliyev, Y. (2014). Örgütsel sosyalleşme ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişki: bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.

Andur, A. (2014). İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel sosyalleşme ve örgütsel bağlılığa ilişkin algılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi (Manisa ili örneği). Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Balcı, A. (2003). Örgütsel sosyalleşme kuram strateji ve taktikler. Ankara: Pegem.

 

Baş, A. (2016). Okul öncesi öğretmenlerinin örgütsel sosyalleşme ile tükenmişlik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.

Başaran, İ. E. (2000). Eğitim yönetimi (Nitelikli okul). Ankara: Feryal.

Başaran, İ. E. (2000). Örgütsel davranış insanın üretim gücü. Ankara: Nobel.

 

Bilhan, S. (1996). Eğitim sosyolojisi. Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi.

Can, H. (1999). Organizasyon ve yönetim. Ankara: Siyasal.

Çalışkan, İ. G. (2009). Öğretmenlerinin örgütsel sosyalleşmelerinin okul yöneticilerinin liderlik tarzlarına ilişkin algılarına göre incelenmesi: Özel eğitim öğretmenleri örneği. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Çelik, V. (1998). Alan dışından gelen sınıf öğretmenlerin örgütsel sosyalizasyonu. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 4(2), 191-208.

Çelik, V. (2002). Okul kültürü ve yönetimi. Ankara: Pegem.

Çobanoğlu, F. & Öğretir, M. (2015). İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeyleri. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 5(2), 149-166.

Dal, A. (2012). İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş.’de  çalışanların örgütsel sosyalleşme düzeylerinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.

Demirer, S. (2014). Öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme ve özdeşleşme düzeyleri ile birlikte çalışma yeterlikleri arasındaki ilişki.  Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

Demirkart, M. (2015). İlköğretim okul yöneticilerinin örgütsel sosyalleşme düzeyleri, Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.

Dönmez, E. (2016). Örgütsel sosyalleşme ile örgütsel sosyallik arasındaki ilişki.  Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Denizli.